Epidemia zatruć arszenikiem wśród brytyjskich alkoholików w XIX w.

Home / Epidemia zatruć arszenikiem wśród brytyjskich alkoholików w XIX w.

Daniel Grudzień1

  1. Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu,
    Wydział Farmaceutyczny
    ORCID 0000-0002-5217-0111

Tytuł rozdziału: Epidemia zatruć arszenikiem wśród brytyjskich alkoholików w XIX w.

Monografia: Epidemie: od historycznych postaci leku po COVID-19 (A. Smakosz, M. Dąsal (red.))

Seria wydawnicza: Acta Uroborosa

Tom: I

Strony: 121–132

Rok wydania: 2021

ISBN 978-83-957703-3-3 (oprawa miękka)
ISBN 978-83-957703-4-0 (wersja elektroniczna)
ISSN 2720-2593

Plik do pobrania:

Abstrakt

Piwo znane jest ludzkości od tysięcy lat. Pierwszy udokumentowany przepis na ten trunek pochodzi już z 1800 roku przed naszą erą, jednak dowody archeologiczne wskazują, że mógł być on już znany 4000 lat przed naszą erą. Na przestrzeni wieków ludzie wykorzystywali piwo przede wszystkim do celów rekreacyjnych. Dzięki wprowadzeniu do receptury chmielu jako przyprawy, napój ten zyskał wiele właściwości leczniczych. Zawarte w szyszkach chmielu oraz lupulinie substancje mają właściwości uspokajające oraz bakteriobójcze. Zaś procesy zachodzące w czasie warzenia piwa takie jak gotowanie, zabijają drobnoustroje. Piwo pomogło zwalczyć epidemię w jedenastowiecznej Belgii, z drugiej strony było częściowo przyczyną innej epidemii z przełomu dziewiętnastego i dwudziestego wieku na terenie Wielkiej Brytanii.

Słowa kluczowe: epidemie, piwo, arszenik, choroba

Abstract

Title: An epidemic of arsenic poisoning among British alcoholics in the 19th century

Beer has been known to mankind for thousands of years. The first documented recipe for this drink dates to 1800 BC, however archaeological evidence suggests that it may have been known as early as 4,000 BC. Over the centuries, people have used beer primarily for recreational purposes. Thanks to the introduction of hops into the recipe as a spice, this drink has gained many medicinal properties. The substances contained in hop cones and lupulin have calming and bactericidal properties. And the processes that take place during the brewing process, such as cooking, kill microbes. Beer helped fight the epidemic in 11th-century Belgium. On the other hand, there is a risk of contamination during the production processes of this drink. Such pollution was the cause of another epidemic of the turn of the nineteenth and twentieth centuries in Great Britain.

Keywords: epidemics, beer, arsenic, illness

Bibliografia

  1. Adamiak, J., Czerwińska-Ledwig, O., Pal, J., Piotrowska, A., (2019). Piwo i surowce browarnicze w kosmetologii oraz kąpiele piwne jako forma zabiegowa. Post Fitoter 20(2), 145–153 https://doi.org/10.25121/PF.2019.20.2.145.
  2. Bandyopadhyay, M., Dikshit, A. K., Saha, J. C. (1999). A Review of Arsenic Poisoning and its Effects on Human Health. Critical Reviews in Environmental Science and Technology 29, 281–313 http://dx.doi.org/10.1080/10643389991259227.
  3. Bąbała, O., Działo, J., Deptuła, W. (2011). Alkohol a zdrowie. KOSMOS 60, 189–194.
  4. Beck, B., Chen, Y., Hughes, M., Lewis, A., Thomas, D. (2011). Arsenic Exposure and Toxicology: A Historical Perspective. Toxicological Sciences 123, 305–332 https://doi.org/10.1093/toxsci/kfr184.
  5. Beone, G.M. Donadini, G., Spalla, S. (2008). Arsenic, Cadmium and Lead in Beers from the Italian Market. Journal of the Institute of Brewing 114(4), 283–288 https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2008.tb00770.x.
  6. Cervera, M. L., Navarro, A., Montoro, R., Catala, R., Ybañez, N. (1989). Determination of Arsenic in Beer by Dry Ashing, Hydride Generation Atomic Absorption Spectroscopy. Journal of AOAC International 72(2), 282–285. doi:10.1093/jaoac/72.2.282.
  7. Damerow, P. (2012). Sumerian beer: The Origins of Brewing Technology in Ancient Mesopotamia. Cuneiform Digital Library Journal 2012:2, 1–20.
  8. Delépine, S. (1901). The Detection of Arsenic in Beer and Brewing Material. The British Medical Journal 2089, 81–84.
  9. Eßlinger, H. (2009). Handbook of brewing: Processes, Technology, Markets. Weinheim: Wiley-VCH
  10. Jaroniewski, W., Ożarowski, A. (1987). Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie Warszawa: Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych
  11. Kaye, J., (1901). Report of the County Medical Officer on arsenic in beer. Wakefield: West Riding of Yorkshire. County Council.
  12. Kelynack, T.N. & Kirkby, W. (1901). Arsenical poisoning in beer drinkers. London: Baillière, Tindall and Cox.
  13. Millar, R. (2015) Beer saints day: Arnold of Soissons https://www.thedrinksbusiness.com/2015/08/beer-saints-day-arnold-of-soissons [31.07.2021]
  14. Nadeau, G. (1952). Gutzeit’s Arsenic Test. Canadian Medical Association Journal 66, 489.
  15. Ożarowski, A. (1976). Ziołolecznictwo Poradnik dla lekarzy. Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich.
  16. Pieszczachowic, J. (1996). Popularna Encyklopedia Powszechna Kraków: Forga Oficyna Wydawnicza.
  17. Rhem, J. (2011) The risks associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol Res Health. 34(2), 135–143.

Licencja

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-NC-SA 4.0)

Strona główna repozytorium: www.pharmacopola.pl/repozytorium