Zaproszenie archiwalne. Książka abstraktów: [Książka abstraktów] Ogólnopolska konferencja naukowa “GOURMET: dietoterapia, chemia żywności, sztuka kulinarna (I)” (Wrocław, 13–16.05.2024 r.)
Wydawnictwo Naukowe i Specjalistyczne „Pharmacopola” ma zaszczyt zaprosić na kolejną ogólnopolską konferencję naukową pt.
Gourmet: dietoterapia, chemia żywności i sztuka kulinarna (I)
która odbędzie się w formie online 13–17 maja 2024 r. w godzinach 17–20 oraz 18 maja 9–13 (sobota) (ilość dni może uleć zmniejszeniu)
Celem niniejszej konferencji naukowej będzie omówienie kwestii żywności i żywienia w kontekście interdyscyplinarnym. Do udziału zapraszamy wszystkich badaczy zainteresowanych jej tematyką, zaś w szczególności studentów, doktorantów oraz pracowników naukowych reprezentujących kierunki związane z farmacją, medycyną, dietetyką, chemią żywności oraz kulturą żywienia. Zapraszamy do udziału badaczy specjalizujących się w różnych dziedzinach naukowych oraz praktyków, którzy w swoich badaniach podejmują się, w mniejszym bądź w większym stopniu, zagadnieniami żywności i żywienia.
Przykładowe zagadnienia:
- Post przerywany (zalety, zagrożenia dla układu krwionośnego i innych układów, etc.)
- Zaburzenia odżywiania — rodzaje, objawy, leczenie.
- Klasyfikacja i diagnostyka zaburzeń odżywiania.
- Mikrobiom a odpowiednia masa ciała.
- Dietoterapia.
- Czy rzeczywiście dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych diet?
- Zrównoważona dieta w kontekście diety planetarnej
- Interakcje leków z żywnością i żywności z lekami (paramedykamentami, suplementami diety)
- Dietoterapia zaburzeń hormonalnych
- Wpływ diety śródziemnomorskiej na parametry krwi, rozwój chorób, etc.
- Wpływ odżywiania na układ psychomotoryczny (dzieci, młodzieży)
- Aktywność fizyczna i jej znaczenie w procesie odchudzania.
- Czy deficyt kaloryczny to wszystko? Problemy związane z procesem odchudzania.
- Żywność wysokoprzetworzona a rozwój chorób cywilizacyjnych.
- BMI, WHR inne parametry związane z masą ciała — znaczenie kliniczne.
- Otyłość kobiet w ciąży.
- Prawo żywnościowe: kontrowersje, problemy z legislacją.
- Bezpieczeństwo żywności, HACCP.
- Aspekty technologiczne związane z produkcją żywności, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementów diety, etc.
- Wpływ technik kulinarnych na jakość lub wpływ na zdrowie.
- Nowa żywność — między prawem a tradycją.
- znaczenie cech organoleptycznych żywności.
- Aromaty do żywności — produkcja, aplikacje, prawo.
- Fitochemia surowców roślinnych.
- Chemia surowców odzwierzęcych.
- Fizykochemiczne przemiany związane z obróbką żywności.
- Wpływ religii na przyzwyczajenia żywieniowe.
- Tradycyjne techniki produkcji żywności.
- Etnobotanika i etnokulinaria.
- Dzikie warzywa.
- Zmiany w przyzwyczajeniach kulinarnych.
- Tradycyjne i współczesne techniki konserwacji żywności
- Historia żywienia.
- Sztuka kulinarna.
- Kulinaria w kulturze i sztuce.
Nie ograniczamy się tylko do wyżej wymienionych zakresów tematycznych, i oczekujemy również na zgłoszenia, które poszerzą zaproponowany zakres tematyczny. Czas na wygłoszenie referatu będzie wynosił 10–15 minut.
Prosimy o wysyłanie zgłoszeń nie później niż do 5 V2024 r.
Opłata konferencyjna wynosi 140 zł. 120 zł (cena do 21 IV) W tej opłacie mieści się:
- czynne prawo do wystąpienia na konferencji,
- publikacja abstraktu w książce abstraktów, która zostanie opublikowana on-line i dostępna w Google Scholar,
- certyfikat uczestnictwa w wersji elektronicznej,
- książka „Historia naturalna przypraw” w wersji papierowej, wraz z wysyłką.
Koszt certyfikatu w formie papierowej to 30 zł.
W zależności od ilości uczestników konferencji, będzie możliwa publikacja w czasopiśmie „ELIXIR” lub tematycznej monografii (w zależności od zainteresowania)
Kontakt z organizatorem: redakcja@pharmacopola.pl
Przewodniczący komitetu naukowego i organizacyjnego: mgr farm. Aleksander K. Smakosz
Rada naukowa konferencji: dr Bartosz Raszewski, mgr Kamil Paprotny, Michał Szymański
Komitet organizacyjny: Franciszek Kędzierski, mgr Marta K. Grochowalska, dr Mateusz Dąsal, mgr Agnieszka Banaś
Leave a Reply