Zapraszamy do zakupu w przedsprzedaży publikacji “Historia naturalna przypraw”, autorstwa mgr. farm. Aleksandra K. Smakosza (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Katedra Biologii i Biotechnologii Farmaceutycznej).

Opisywana publikacja jest jedyną na rynku polskim publikacją, która w tak szeroki sposób przedstawia problematykę przypraw, ich historię, przetwórstwo, wykorzystanie w dawnej medycynie i innych aspektach życia człowieka. Każdy rozdział jest poświęcony jednej przyprawie i jest zbudowany z następujących części: 1) Nazewnictwo (etymologia nazwy gatunkowej, nazwy lokalne, nazewnictwo w dawnej Polsce i dawnej farmacji); 2) Opis rośliny, gatunki macierzyste (skrócony opis botaniczny rośliny, występowanie, odmiany/gatunki macierzyste, podobne rośliny i przyprawy); 3) Botanika ekonomiczna (sposób hodowli i propagacji, historyczne i współczesne metody przetwórstwa); 4) Etnofarmakologia (receptury na leki stosowane w dawnej farmacji, wykorzystujące opisywaną przyprawę, użycie przypraw w tradycyjnych systemach leczniczych i systemach religijnych); 5) Sztuka kulinarna (przepisy na mieszanki przyprawowe i ich historia, wykorzystanie przypraw w kulinariach, zarówno współczesnych, jak i dawnych).
Autor wytypował do tej publikacji przyprawy dobrze znane i szeroko stosowane (pieprz czarny, cynamon, goździki, kardamon zielony, ziele angielskie, szafran), a z drugiej opisał te, które dopiero zyskują na popularności (pieprz voatsiperifery, czarny kardamon, fasola tonka), bądź miały duże znaczenie w przeszłości, a współcześnie są niemal zapomniane (pieprz długi, ajowan).
Cała publikacja jest bogato udokumentowana, zarówno poprzez odniesienia do źródeł (rękopisy, starodruki, współczesne publikacje i opracowania), jak i dzięki zamieszczeniu tematycznych ilustracji.
Strona produktu
Cena: 50 40 zł
ZE WSTĘPU:
W ostatnich latach można zaobserwować coraz większe zainteresowanie dietetyką, zdrowym odżywianiem i ziołolecznictwem. Człowiek XXI wieku zauważył, że zbalansowana dieta pełni kluczową rolę w zachowaniu zdrowia i dobrostanu psychicznego. Poza ulepszaniem cech organoleptycznych przyprawy pełnią rolę tzw. „żywności funkcjonalnej” — czyli środków spożywczych wykazujących efekt fizjologiczny większy niż wynikałoby to z efektu odżywczego. Takie podejście do działania przypraw i aromatów sięga początków naszego istnienia — cywilizacji mezopotamskiej, egipskiej, greckiej, indyjskiej, rzymskiej i chińskiej. Ich przedstawiciele uważali, zresztą słusznie, że jednoznaczny podział na żywność i leki nie jest zgodny z rzeczywistością, gdyż tylko dawka czyni, że coś jest lekiem, aromatem, czy też trucizną. Możliwe, że pierwszą przyprawą stosowaną prze ludzkość jest papryka chilli (Capsicum spp.) — najstarsze ślady jej stosowania pochodzą z ok. 7500 r. p.n.e. (a na „starym kontynencie” jest to prawdopodobnie pieprz długi (Piper longum) — 2–5 tysiąclecie p.n.e.). Wcześniej zioła przyprawowe (mięta, rozmaryn, ruta, majeranek) czy owoce i nasiona (np. nasiona gorczycy białej i czarnej) mogły być już wykorzystywane przez ludy koczownicze.Chciałbym, aby ta książka mogła się przysłużyć zarówno farmaceutom, etnobotanikom, etnologom, botanikom, chemików żywności, agronomom, historykom, kucharzom, a także wszystkim tym, którym bliska jest tematyka tej publikacji.
Unikatowość książki przejawia się, między innymi poprzez nieoczywisty na pierwszy rzut oka dobór tematów. Autor bowiem skupia się nie tylko na tytułowej historii przypraw, lecz poszerza monografię o aspekt ich etnofarmakologii, etnobotaniki i botaniki ekonomicznej. Wprowadzając czytelnika w świat przypraw, począwszy od ich pierwotnego zastosowania aż po współczesne, pozwala mu spojrzeć na surowce roślinne okiem starożytnych cywilizacji je stosujących i ich następców odkrywających ich nowe zastosowania. Dzięki temu „Historia naturalna przypraw” pozwala zrozumieć losy surowców, rolę, jaką pełniły i pełnią w społeczeństwie oraz odpowiedzieć na pytanie: gdzie jest granica między aromatem, lekiem a trucizną?
Czy to w roli dania głównego, które pochłania się całe na raz, czy też w roli deseru, którym można rozkoszować się kawałek po kawałku, monografia spełni oczekiwania wszystkich pasjonatów tematu spragnionych wiedzy na temat przypraw.
llość stron: ok. 235
Format: A5
Oprawa: miękka
Wydawca: Pharmacopola
Miasto wydania: Wrocław
p-ISBN 978-83-957703-8-8
p-ISSN 2956-2732
Seria: Botanika ekonomiczna
Inne nasze książki: https://www.pharmacopola.pl/sklep/
Leave a Reply